Integrated Marine Informations System - IMIS

Persons | Institutes | Publications | Projects | Datasets | Maps
[ report an error in this record ]basket (0): add | show Print this page

Flexibel sleepbootalternatief voor beschermingspontons Westsluis: simulatiestudie Terneuzen
Verwilligen, J.; Laforce, E.; Eloot, K.; Mostaert, F. (2008). Flexibel sleepbootalternatief voor beschermingspontons Westsluis: simulatiestudie Terneuzen. Versie 3.0. WL Rapporten, 803_04. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. V, 32 + 83 p. bijlag, 7 p. tab., 9 p. fig., cd-rom pp.
Part of: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. , more

Available in  Authors 
Document type: Project report

Keywords
  Fenders
  Harbours and waterways > Interaction with structures > Locks > Fendering
  Harbours and waterways > Interaction with structures > Locks > Lock entry / lock exit
  Manoeuvrability
  Simulation
  Tests
  Vehicles > Surface craft > Ships > Tugs
  Netherlands: Gent - Terneuzen Canal, West Lock
  Marine/Coastal
Author keywords
  Lock entrance/exit; In- en uitvaren van sluizen; Bow thruster; Boegschroef

Authors  Top 

Abstract
  In augustus 2008 werden er real-time simulaties uitgevoerd ter bepaling van de minimale vereiste sleepbootassistentie voor een autoschip (PCC) met afmetingen 180m x 32.2m x 8.6m bij het schutten van de Westsluis te Terneuzen. De minimale vereiste sleepbootassistentie werd onderzocht door de richtlijnen betreffende sleepbootgebruik geformuleerd in Bass 098/02 (Bijlage A, [1]) te handhaven exclusief het verplichte gebruik van de drijvende beschermingspontons. Onder deze beschermingspontons wordt met name verstaan: de bufferbakken AK3 en AK4 en de Europabak.
  De recente aanpassingen aan de basculebruggen van de Westsluis doet vermoeden dat het verplichte gebruik van de beschermingspontons kan vervallen.
  De sleepbootassistentie overeenkomstig met de regelgeving in Bass 098/02 werd flexibel toegepast. Dit houdt in dat de loods de vereiste sleepboten, naar eigen goeddunken en afhankelijk van de windcondities, flexibel kon inzetten.
  De resultaten van deze simulaties worden voorgesteld in het voorliggende document en stellen de opdrachtgever in staat om een wetenschappelijk onderbouwd oordeel te vormen betreffende de implicaties van de verwijdering van de huidige beschermingspontons Europabak, AK4/AK3-bak op de benodigde sleepbootassistentie. Meerbepaald zal de kans op contact tussen schip en basculebrug geëvalueerd worden aan de hand van de uitgevoerde simulatievaarten.

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Authors