Integrated Marine Informations System - IMIS

Persons | Institutes | Publications | Projects | Datasets | Maps
[ report an error in this record ]basket (0): add | show Print this page

GOG Kruibeke-Bazel-Rupelmonde: data omtrent de operationele toestand
Boey, I.; Vanderkimpen, P.; Boeckx, L.; Coen, L.; Deschamps, M.; Peeters, P.; Verwaest, T.; Mostaert, F. (2016). GOG Kruibeke-Bazel-Rupelmonde: data omtrent de operationele toestand. Versie 6.0. WL Rapporten, 16_025_1. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. VII, 12 pp.
Part of: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. , more

Available in  Authors 
Document type: Project report

Keywords
  Numerical modelling
  Topographic features > Landforms > Flood plains
  Water management > Risk > Scenario-analysis
  Belgium, Zeeschelde, GOG 'Kruibeke, Bazel, Rupelmonde' [Marine Regions]
Author keywords
  GOG werking; Gecontroleerde overstromingen

Contact details

Proposer: Vlaamse overheid; Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken; Waterwegen en zeekanaal NV; Afdeling Zeeschelde, more


Authors  Top 

Abstract
  Naar aanleiding van de gebeurtenis van januari 2016 bestaat er een zekere onduidelijkheid omtrent het huidig functioneren van het gecontroleerd overstromingsgebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde (KBR). Dit advies probeert de huidige toestand toe te lichten alsmede een aantal vragen van WenZ te concretiseren.

  Voor het GOG/GGG Kruibeke kan het tussentijds advies gegeven worden dat zolang er geen tijdelijke maatregelen getroffen zijn (installatie van een noodpomp op de noordelijke ringgracht) de GGG-werking best niet in dienst gesteld wordt om de frequentie van wateroverlast rondom het GOG/GGG te beperken. Indien de GGG werking op korte termijn wenselijk is, dienen de inlaten van het GOG/GGG preventief gesloten te worden wanneer hoge waterstanden of hevige regenval verwacht worden. De buffercapaciteit in het Kortbroek en de noordelijke ringgracht is immers onvoldoende om bij hoge wassen zoals in januari 2016 de waterstand in de noordelijke ringgracht onder het kritisch niveau van 2,0 m TAW te houden. Op langere termijn zou de Watermolenbeek afgekoppeld moeten worden van het Kortbroek. Indien dit niet wenselijk of mogelijk is, moeten er bijkomende maatregelen getroffen worden om wateroverlast te voorkomen. Dit kan het voorwerp uitmaken van een verdere studie.

  Het GOG Bazel/Rupelmonde is nog niet volledig afgewerkt, hoewel de GGG-werking al beperkt gebruikt wordt. Tot de volledige voltooiing van het GOG kunnen de inlaten van het GOG/GGG preventief gesloten worden om de woonkern te beschermen wanneer hoge waterstanden of hevige regenval verwacht worden. Na voltooiing van de werken zou dit in principe niet meer nodig zijn. Indien de frequentie waarmee hoge waterstanden in en rondom het GOG geobserveerd worden toch hoog zou blijven, dient een nieuwe evaluatie te gebeuren.


All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Authors